ullabritt henrikssons kulturstipendium

Föräldraskap har ett pris. Det kostar. Särskilt för mammor. Så är det. Det kostar sömntimmar, ansträngda relationer, socialt umgänge och hygien. Och så kostar det kreativa drömmar. Min mamma hette Ullabritt och hon var en fucking rockstjärna. Det har jag fått lära mig efter hon försvann. Genom pappas berättelser och bilderna jag hittat på vinden. När hon levde såg jag henne aldrig i strålkastarljuset och som småbarnsförälder själv förstår jag nu att det säkert berodde på mig och mina bröder. Det fanns helt enkelt inte utrymme i tillvaron. Vi kostade ett rockliv för mamma.

Detta är anledningen till att jag har instiftat Ullabritt Henrikssons kulturstipendium. En summa på 10 000 kr som varje år på mors dag delas ut till en mamma med kreativa drömmar.

Det hör till saken att man inte precis har tid och ork att söka stipendier när man redan har häcken full med ett föräldraskap. Långa plågsamma personliga brev, dokument och bilagor. Det här är inte ett sånt stipendium. Plita bara ner ditt namn, din mail-adress och en kort beskrivning av vem du vill nominera till stipendiet och varför. Du får så klart nominera dig själv, men kan också lika gärna nominera någon annan. Det var allt. Vinnaren presenteras 26 maj, på mors dag.