PRESSMEDDELANDE VARIETÉ MEDUZA 2018

Det var med förhoppningen att väcka liv i den gamla tidens varietékultur på Kiviks Marknad som radio- och teve-personligheterna Bo Sjökvist och Rasmus Persson startade en kickstarterkampanj i våras.

Responsen var oerhörd. Det var tydligen väldiga många fler än oss som drömde om en mer vågad, mer hårdkokt och modigare marknad, säger Bo Sjökvist.

Kampanjen var lyckad och med en blygsam budget på fickan gav sig varietédirektörerna ut på jakt efter de mest chockerande och oväntade varieté-akter som gick att hitta.
Det är inte cirkus det här. Jonglörer och gycklare har man sett nog av tycker jag. På Varieté Meduza ska man kunna få se sådant man aldrig sett tidigare. Det ska vara en plats för dom som inte har nån annan plats. En plats för freaksen. För oss, säger Rasmus Persson.

Med ett minst sagt besynnerligt artiststall befolkat av allt från Oraklet i Degeberga (en kvinna i en mussla som har svar på allt) till Kåtbomben Venusmattan (en studsmatta med tio nakna nudister som gör olika balansakter), Marknadsopera (något så märkligt som ett livsfarligt operaperformance i kortformat), Dödsfakirerna (som gör omöjliga och helt livsfarliga saker med cementblock, glas, spikar och sina egna kroppar) och framförallt Varieté Meduzas egna klassiska nummer Pungofonen (världens första kammarmusikorkester med testiklar).

Vi körde tjugotre föreställningar pungofon för två år sen och då var det bara vi varietédirekörer som vågade ställa upp. Vi höll på att bli impotenta på kuppen. Men det här året har Lundaspexarna lovat att vara med så allt talar för att det aldrig varit mer pung på Kiviks Marknad än i år. Det är naturligtvis något vi är mycket stolta över, säger Rasmus Persson.

Bo Sjökvist är journalist, dokumentärfilmare och författare som bland annat gjort boken ”Bland strippor och fakirer” om den svenska marknadsvarietén. Han är också bekant genom sina många dokumentärer för bio, teve och radio, bland annat ”Ingen tid för kärlek – om Johnny Bode” ”Primadonnan från Hisingen – om Lena Junoff” och ”Mera brännvin – om Eddie Meduza”. Han är även en av Unggubbarna i Söndagsmorgan i p4.

Rasmus Persson är journalist och programledare som främst hörts i Sveriges Radio P3 och P4. Han har bland annat lett programmet Christer, Rasmus lär sig Sverige, Vardag i P3 och Kvällspasset. Han driver för tillfället podden Faderskapstestet och har även synts i SVT:s sändningar från Sweden Rock Festival och MyDog.